Skip to content

Blaasklachten

Blaasklachten komen erg vaak voor. Een groot misverstand is dat blaasklachten alleen bij vrouwen voorkomen, maar ook mannen kunnen hier last van hebben.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking ontstaat door bacteriën van buitenaf die via de urinebuis in de blaas komen. Bij vrouwen is de urinebuis een stuk korter dan bij mannen, waardoor zij er sneller last van hebben. Bij mannen kan een blaasontsteking leiden tot een prostaatontsteking.

De klachten die u hierbij kunt ervaren zijn pijn bij het plassen, voortdurende aandrang om te plassen en een drukkend gevoel in de onderbuik.

Incontinentie (ook wel urineverlies genoemd)

Bij stress- of inspanningsincontinentie heeft u last van urineverlies zonder aandrang te hebben. Dit wordt vaak veroorzaakt door zwakke bekkenbodemspieren na een zwangerschap of bij oudere vrouwen. Er kan dan sprake zijn van urineverlies bij plotseling niezen, lachen of rennen.

Bij aandrangincontinentie (zowel bij mannen als vrouwen) voelt u erg vaak aandrang maar kunt u de urine niet ophouden. Dit kan komen door blaasontsteking, diabetes of neurologische aandoeningen.

Met acupunctuur wordt vooral het functioneren van de urinewegen verbeterd. Bij blaasontstekingen wordt de algemene weerstand vergroot en bij incontinentie wordt de spierspanning rond de blaas en in de bekkenbodem verhoogd.